Project Details -

  • Brief: Refurbishment and new build extension
  • Location: Streatham, London, UK
  • Client: Private
  • Status: Completed 2014
  • Photography: Pawel Regdosz

+ read more

RESIDENTIAL ARCHITECTURE

Situated within the Streatham Common Conservation Area the project required particular attention to the local area sensibilities. An existing poorly conceived and uninsulated single storey extension required urgent rectification. The client requested that a new extension replace the existing and that it better connect with the existing footprint of the house; bringing the 'turn of the century' property into the 21st Century.

Our architectural design team proposed a complete demolition of the existing structure to then open up the complete ground floor rear of the house to connect with a new full width extension. The existing massing was to be followed in the redesign, with an additional side return infill to create a large open plan kitchen dining area. The existing patio doors leading from the living room to the garden were replaced by a full width steel beam and the room joined in to the open plan floor plate of the kitchen diner, providing a spacious and flowing entertaining space.

To introduce a good level of natural light in to the depth of the existing living room, our team positioned a series of large frameless glass roof lights that provided unobstructed views to the open sky. Large bi-fold doors and opening kitchen window further add to the light filled space and provide a direct connection to the family garden beyond.

The roof of the single storey extension was well considered by our design team and was designed to blend in to the gardens beyond. Natural sedum planting dressed the roof membrane to present a green and auburn natural carpet in place of the typical grey roof. To express the two roof planes as separate material masses the mono pitch roof to the kitchen area was clad in a zinc standing seam roof and vertical cladding. Walls were then rendered and painted white to tie in with the newly decorated exterior generally.

CONSERVATION AREA PLANNING PERMISSION

A considered palette of both modern and traditional materials served to meld the old and new whilst retaining the distinction between the periods. A zinc standing seam roof and cladding adorns the new rendered rear extension that wraps around a series of glazed roof and fan lights to flood the interior with natural light.

Herringbone Oak stained parquet flooring flows throughout the ground floor whilst Edwardian pattern tiles adorn the new utility room and guest cloakroom.
A simple shaker style kitchen hugs in to the corner of the open plan space, with a large practical central island providing a family breakfast bar and preparation surface; (www.plainenglishdesign.co.uk).