Project Details -

  • Brief: Refurbishment of duplex penthouse
  • Location: Farringdon, London, UK
  • Client: Single Professional
  • Status: Completed 2014
  • Photography: Pawel Regdosz

+ read more

DUPLEX PENTHOUSE REFURBISHMENT

The brief consisted of general refurbishment of duplex two bed two bath penthouse with fabulous, unobstructed views of the City of London skyline and good external space with split level terraces and balconies.

The client, a single young professional, had desires to refresh the general appearance following the site fit-out almost ten years previous.
Entry to the apartment, via a communal lift and corridor, is situated at the lower level. Mirrored about the central axis a visitor is presented with a central hallway illuminated by a circular glass stair. Guest bathroom, bedrooms and kitchen lead directly off the light washed hall with the living space located on the top floor along with an additional W.C. and a generous roof terrace.

The general decor was dated and did not reflect the current market standards for a property of this type and location. Our design team were of the opinion that the architecture should form a muted backdrop that supports the fantastic views of the London cityscape. A double height glass rotunda cuts through the heart of the floor plate and formed the anchor around which the design developed.

INTERIOR DESIGN FURNITURE SPECIFICATION

Furnishing the circular form of the penthouse posed a unique set of questions and problems for our design team. Standard furniture pieces would sit awkwardly against the curved and faceted facades and so our team was challenged to source more organic forms to complement the space. The ploum sofa by Ligne Roset strengthens the curvature of the living area. A 2 piece arrangement sits mirrored across the centre line of the floor plan, with the thin profile television suspended discretely to one side. A centre piece glass coffee table by the designer Noguchi sit atop a contemporary circular rug to soften the expanse of the fumed and white oiled timber flooring. A pair of knitted grey and cream slumber pouffe provides added comfort whilst a single Bocci side lamp in cherry red glass softens the mood. The feature chandelier is controlled through a Lutron lighting system and may be dimmed to provide additional low level ambient light.

This penthouse offers unique perspective over London, offering panoramic views over key architectural landmarks from the comfort of a glazed double height rotunda. The top floor of this duplex penthouse folds back from the facade to link the living and dining spaces through a clear glass framed void. The connection between levels is strengthened by the installation of a double height feature chandelier, which delicately cascades down from the pitched ceiling above. The chandelier, designed by Bocci, is comprised of a series of uniquely formed hand blown glass spheres, with a collection of inner satellites in opaque milky glass. suspended from a series of low voltage thing strand cables. Each glass orb floats graceful within the space without interrupting the panoramic view. Dropping a height of over 4 meters the final pendant sits elegantly as a centre piece to a semi formal glass dining table below. The illuminated glass orbs increase in number once night falls, as each piece reflects infinitely in the full height glazing of the rotunda. The experience from directly beneath is like droplets of light enveloping the space whilst at street level the feature chandelier provides a new dynamic to this central London penthouse apartment.

Images copyright by SigmaLondon. All rights reserved.