Project Details -

  • Brief: Renovation and modernisation of a post-war townhouse
  • Location: Primrose Hill, London, UK
  • Client: Private
  • Status: Completed 2015
  • Photography: Pawel Regdosz

+ read more

LONDON TOWNHOUSE RENOVATION

Located within the Primrose Hill Conservation Area and Elliot Square Estate, the project required the complete renovation and modernisation of a post war townhouse for an International Property Investor. The client sought a high level of finishes that would meet the needs of his discerning foreign visitors requiring accommodation during their stay in London.

The house required a revised floor plate that would integrate an un-used garage and open the ground floor to a flowing series of greeting rooms and entertaining space that connect seamlessly with an external garden.

CONTEMPORARY RESIDENTIAL INTERIOR

A light palette of materials and full height glazing serve to lift the ceiling height on the ground floor. Wide white oiled engineered oak timber flooring, Carrara marble and simple white lacquered joinery create an interior of clean lines and understated luxury. The materiality continues up through to the upper levels of the house via a solid oak central stair and feature oak batten wall.

Full height floor to ceiling windows to the full width front family room introduce abundant natural light, whilst two en-suite bedroom/bathrooms view out over a newly landscaped garden incorporating timber decking and a number of water features. En-suites include feature Arabescato marble vanity, matt finish micro brick porcelain mosaics and large brick format ceramic semi glazed tiles. To introduce natural light in to both en-suite shower rooms our design team specified full height etched glass wall and shower.

Ascending to the upper floor, the stairwell opens to the sky above with daylight washing through a frameless skylight down in to the heart of the home.

Bedroom suites on the upper floor are carpeted wall to wall. A secondary study / dressing room connects via a sliding pocket door to a guest suite with a further en-suite shower room finished in a matching palette to the lower levels.

Master bedroom connects to a walk in dressing area with views out over the garden. An elegant four piece en-suite bathroom connects the rooms and draws good natural light deep in to the floor plan via two frameless roof lights. The shower walls rise to form one opening to the sky whilst the second sits above the bath to offer unobstructed views of the sky above.

The modernisation of this case study 1960’s townhouse was fraught with complications arising from the existing fabric of the building and mid century construction methods. The inclusion of the garage space and removal of internal walls necessitated suitable structural additions but results in a single open plan floor plate that is fluid and transparent and offers unobstructed views over the garden and street scape beyond.

The client brief to provide all bedrooms with en-suite, reorientation of kitchen and a reconfigured central stair combined to a series of challenges that our team has interpreted in to a beautifully understated contemporary home for the modern family.

Images copyright by SigmaLondon. All rights reserved.